Obama..

Ja kan knappast ha undgått någon att obama fått fredspriset. Kommentaren från honom var att han var överraskad & förvånad. Presstalesmännen sa att han är ödmjuk över priset. Ok nu låter jag gentemot obama. Absolut inte. Som president gör han ett bra jobb , MEN han har inte kommit så långt att jag tycker att han ska föräras med fredspriset. Dessutom, när man utser kandidaterna så måste det ske innan första februari. Vilket torde ha varit i samband med att Obamas smekmåne vecka som president precis var över..Visst, hans tillträde som president gav USA & världen ett hopp om att den ekonomiska depressionen skulle vända, Arbetslösheten skulle minska & segregationen mellan "raserna" skulle minskas. Framförallt så var vi nog många som tillsammans med honom skanderade yes we can! I ett tillfälle då vi minst av allt kände det..Så visst har hans tillträde som president påverkat USA & världen i positiv mening. Men att gå så långt att ge fredspriset..nja.. För egen del så vill jag se mer insatser beträffande sjukvårdssystemet, arbetslösheten samt det allra viktigaste om vi nu ska nämna Obama i samband med herr Nobel. Freden. Förvisso har USA börjat dra tillbaka sina trupper från Irak & obama arbetar med en lösning på Israel palestina konflikten ( som så många före honom). Han är även utåt väldigt engagerad vad gäller klimathotet och främjar för nedrustning av kärnvapen. Något som i sig inte kan vara det lättaste då USA som stormakt är det land som lägger mest på krig & krigförande verksamhet per capita. Som sagt han vill mycket, är en innovatör, men räcker det??

Sedan kan jag inte låta bli att fundera om denna utnämning var ett sätt att "pressa" Obama & USA till att kämpa för lösning av israel-palestina konflikten, nedrusta kärnvapen, dra ut sina trupper från Irak, Skriva på begränsning vad gäller utsläpp samt att  sluta panga i Afganistan & istället inleda fredssamtal.Jag menar. Nu när han fått priset så måste han ju verkligen visa att han har förtjänat det. Kan det vara så att utnämningen detta år helt enkelt handlar om ren & skär politik? Ett sätt att få Obama att börja prestera..? Svårt att starta nytt krig eller nya konflikter då fredspriset stirrar på en..:)

Eller kan det vara så enkelt att anledningen att han får Nobels fredspris är att det behövs en karismatisk, retorisk man som säger yes we can! Är det det som krävs för att få världen på fötter och få oss att få tillbaka den framtidstro som åkt bergochdalbana under rådande lågkonjunktur???

En liten sammanställning av de som tidigare fått fredspriset från 1979-2008.

2008: Martti Ahtisaari, diplomat och tidigare finsk president.
2007: Al Gore, miljöaktivist och tidigare amerikansk presidentkandidat.
2006: Muhammad Yunus, grundare av mikrofinansinstitutet Grameen Bank.
2005: Mohamed ElBaradei, chef vid internationella atomenergiorganet IAEA.
2004: Wangari Maathai, vice miljöminister Kenya och grundare av Green Belt Movement.
2003: Shirin Ebadi, författare, jurist och aktivist, har försvarat bland annat iranska oppositionella.
2002: Jimmy Carter, tidigare amerikansk president, för kampen för mänskliga rättigheter.
2001: FN och tidigare generalsekreteraren Kofi Annan.
2000: Kim Dae-jung, tidigare sydkoreansk president.
1999: Médecins Sans Frontières, Läkare utan gränser.
1998 - John Hume, David Trimble
1997 - Internationella kampanjen mot landminor, Jody Williams
1996 - Carlos Filipe Ximenes Belo, José Ramos-Horta
1995 - Joseph Rotblat, Pugwashrörelsen
1994 - Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin
1993 - Nelson Mandela, FW de Klerk
1992 - Rigoberta Menchú Tum
1991 - Aung San Suu Kyi
1990 - Michail Gorbatjov
1989 - Den 14:e Dalai lama Tenzing Gyatso
1988 - FN:s fredsbevarande styrkor
1987 - Oscar Arias Sánchez
1986 - Elie Wiesel
1985 - Läkare mot kärnvapen
1984 - Desmond Tutu
1983 - Lech Walesa
1982 - Alva Myrdal, Alfonso García Robles
1981 - FN:s flyktingorgan UNHCR
1980 - Adolfo Pérez Esquivel
1979 - Moder Teresa


fast tittar man noga på listan ovan så tar det ju iof inte länge för att se att politiken varit en dominobricka i vissa av utnämnelserna....
Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

        Kom ihåg mig?
Rss