E-ämnen, glutamat och mamma scan..

mkt har hunnit hända sedan sist..Jag har sprungit ett marathon, en till halvmara.Näst på tur är sthlm marathon om 2 veckor samt NY city marathon i november!. Där emellan skall det hinnas med livet utanför träningen, umgås med vänner och tanka energi..

Såhär veckorna innan så börjar en lätt hypokondrisk ådra att komma fram. Tänk så slår jag inte min förra tid, tänk så har jag tränat för dåligt, tänk så tar jag mig inte i mål..Tänk om jag blir sjuk..etc etc..Försöker vända det med att endast 1% av befolkningen springer någon gång i sitt liv ett marathon..Bara med att jag ställer mig på startlinjen gör mig till en vinnare. Dock är jag ju tävlingsmänniska och tävlar mot den hårdaste konkurrenten ever..mig själv. Rädslan att misslyckas finns där och önskan att förbättra sig. Vilket är på gott och ont. Jag tycker att det är bra att ha en vilja att bli bättre, utvecklas, oavsett vad det gäller. Dock får det inte gå till den grad att det blir ett tvång.Du kanske blir bättre men glädjen i det du gör börjar försvinna..Det är så JAG fungerar. Jag tycker givetvis att oavsett syfte mål osv så är det bra att man rör sig, man behöver inte heller ha ett mål att sträva efter, men jag fungerar så :)

Det jag har lärt mig på det år som gått är att en stark kropp är en sund och glad kropp. Med stark kropp menar jag inte enbart synliga muskler utan framförallt en stark "korsett". Dvs stark bål som ger oss en hög hållning och orkar bära oss genom vardagen. Även balans mellan vardag och träning har jag under detta år fått tampas med. Att inse att lagom faktiskt kan vara helt ok..

Så här veckorna innan maran försöker jag sova bra, undvika stress samt se till att få i mig bra mat. Inte krångla till det och börja äta mat jag aldrig ätit förr, bara för att tidningar etc säger det..Utan vanlig mat som jag vet jag mår bra av. Vad för mat mår jag då bra av? Halv och helfabrikat göra sig icke välkomna i min kyl. Jag blir förvånad över hur många som reagerar på att jag inte har ketchup i min kyl samt att jag inte äter mamma scans köttbullar. Varför? jo ffa så tycker jag ketchup innehåller onödigt socker, jag är inte emot socker men äter det hellre i form av colaflaskor eller sura nappar :)

Vad gäller halvfabrikat såsom köttbullar, korv etc så tycker jag det är onödigt att vi ska få i oss E ämnen, glutamat, socker salt etc. Glutamat är en smakförstärkare som finns naturligt  i vissa livsmedel men då i form av glutaminsyra. Den mängd är inte skadlig för oss människor. Däremot vid tillsats av glutamat i livsmedel strävar företagen efter att förhöja smaken. Vid tillsats av glutamat kan man minska innehållet på "riktiga" råvaror och på så sätt producera en billigare produkt. Vid för högt intag kan man drabbas av huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet..En annan effekt glutamat har är att om man äter mkt produkter med tillsats av glutamat så ökar risken för övervikt. Detta just på grund av glutamatens smakförhöjande effekt.

Vad gäller andra E ämnen så har livsmedelsverker tagit fram en lista på godkända E nummer. Dock tycker jag personligen att om man kan undvika E nummer och äta så "rent" som möjligt så är det optimalt. Detta hänger nog ihop med att jag fram till 9 års ålder var födoämnesallergiker och inte kunde äta/dricka produkter innehållande, nitrit och vissa E ämnen.

Sen en sista sak..Nästa gång ni är på väg att köpa färdiga köttbullar. Betänk detta..Mamma scan´s köttbullar innehåller 66% kött och 60 % fett.  Utöver det så innehåller det: Vatten, potatis, potatismjöl, lök, jodsalt, buljongextrakt, jästextrakt, potatisfiber, druvsocker, socker, kryddor..Allt detta för en liten köttbulle..Är det inte då bättre att avvara en timme eller två och göra en stor sats köttbullar med 100% kött och utan allt ovanstående???
Rss